Zoeken

Hoe vergroot je de efficiëntie van je cv.

Mensen zijn nieuwsgierige wezens. Als ze een cv bekijken scannen ze direct de raakvlakken met de functie, omdat ze gewoon zo snel mogelijk willen weten of het een match is. Het is een klein beetje als een cadeautje uitpakken. 


Het zou zonde zijn als de ring wordt weggegooid, omdat hij verstopt zat tussen al dat zaagsel in die grote doos. 


Anders dus dan bij bovenstaand huwelijksaanzoek (nu snap je waarom ik nog niet getrouwd ben) is het belangrijk van je cv geen zoekplaatje te maken. Je wilt dat het oog zo snel mogelijk op de potentiele match valt. Dit doe je op de volgende manier. 


Less is more


Ik vind het hartstikke knap dat je je veterstrikdiploma hebt gehaald, echt. Maar laten we er vanuit gaan dat je dit gewoon kan. En anders zien we je wel aankomen op schoenen met klitteband bij het sollicitatiegesprek. 


Je cv wordt gescand op raakvlakken met de functie-eisen. Zorg dus dat de dingen waar het echt om gaat niet ondersneeuwen in randinformatie. Solliciteer je op een functie waar ze ervaring vragen in de sales dan hoef je die administratieve baan van tien jaar geleden niet uitgebreid te beschrijven. 


Ik zie het vooral terug bij cursussen. Sommige mensen hebben het geluk dat ze veel incompany trainingen mogen volgen. Benoem vooral degene die relevant zijn voor de nieuwe functie en laat de rest achterwege. Ik heb eens een cv ontvangen met 9 pagina’s aan cursussen. Ik dacht dat ze per ongeluk de catalogus had meegestuurd. Dit bleken e-learnings te zijn op juridisch gebied die ze continu moest bijhouden. Was niet relevant voor de functie en leidt enorm af van de ‘noemenswaardige’ prestaties. Kort en bondig is het sleutelwoord, maar..


Benoem de werkzaamheden van de functie


Dit is zo belangrijk en klinkt logisch, maar is wel de meest gemaakte fout. Dit komt omdat mensen onbewust denken dat het vanzelfsprekend is wat er staat. Ga er niet van uit dat ik weet wat jouw functie inhoudt. Ook al denk je dat ik het wel weet, ga er niet van uit. 

Generalist tactische opsporing of generalist gebiedsgebonden politie is bij de rest van Nederland bekend, respectievelijk, onder de functietitels rechercheur en hoofdagent. Benoem het dan ook als dusdanig wanneer je niet binnen je eigen organisatie solliciteert. 

Je moet je cv schrijven op een manier dat iedereen begrijpt wat jij gedaan hebt. Gebruik dus ook geen afkortingen en vermijd vakjargon zoveel mogelijk. Uiteraard kan dit wel als je binnen je eigen branche of bedrijf solliciteert en je zeker weet dat de lezer deze terminologie begrijpt. 


Neem bijvoorbeeld de functie van accountmanager, één van de meeste voorkomende functietitels, maar kent een grote diversiteit aan specialisaties en gradaties. Dan is het handig om te omschrijven wat de meest belangrijke eigenschappen van de functie waren. Moest je nieuwe klanten binnen halen of was het relatiemanagement? Wat voor klanten? Wat waren je verantwoordelijkheden? Kortom, hoe diepgaand is je ervaring en in welke richting.


Hier ligt een uitgelezen kans om je werkzaamheden toe te schrijven op de nieuwe functie. Wat doe je in je huidige functie dat aansluit op de gevraagde competenties? 

Ik bedoel hier niet mee dat je dingen moet gaan verzinnen. Ben jij als office manager verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op facilitair gebied? Schrijf dan niet op dat je functioneel leidinggevende bent voor externe leveranciers – terwijl je daar eigenlijk mee bedoelt dat je de koffieleverancier laat komen als de bonen op zijn. 


Opmaak


Dit heeft veel met smaak te maken. En over smaak valt niet te twisten zeggen ze. Fout. Ik zie wel degelijk cv’s voorbij komen die door de opmaak minpunten scoren en dat is echt niet nodig. Niet iedereen is bedreven in Adobe en tenzij je op een creatieve functie solliciteert verwacht ook niemand dat van je. Alleen als ik een cv ontvang dat eruit ziet alsof je een typemachine onder het stof vandaan hebt getrokken, dan twijfel ik ernstig aan jouw aanpassingsvermogen. En als dat een gewenste eigenschap voor de functie is dan sta je 0-1 achter.


Op internet circuleren genoeg gratis en betaalde formats van cv’s. Als je zelf niet handig bent op de computer kan je hier gebruik van maken. Relatief kleine investering die zich zeker uitbetaalt. De foto hierboven is een voorbeeld van een cv dat je tegen een kleine betaling online kan verkrijgen.


Profielfoto


Doe maar wel een foto op je cv. Zullen we met zijn allen afspreken dat dit gewoon de nieuwe standaard is? Ik weet dat er heel veel verschillende verhalen de ronde doen en dat er genoeg mensen adviseren om het niet te doen. Alleen ik geloof er heilig in dat een foto nooit verkeerd uitpakt, mits het een professionele foto is.


Je cv is een mini presentatie van jezelf en een goede foto draagt bij aan de professionaliteit. De tijden zijn veranderd - de wereld is visueler geworden. Social media heeft ervoor gezorgd dat er van bijna iedereen wel een foto te vinden is. Dan kan je er maar beter voor zorgen ze een foto zien die jij hebt uitgekozen.


Het belangrijkste bezwaar tegen een foto op je cv is dat je beoordeeld wordt op je uiterlijk. Ik geloof dat de meeste werkgevers professioneel genoeg zijn om dit niet te doen. Mocht je wel afgewezen worden vanwege je uiterlijk dan is dat misschien maar beter. Bij zo’n bedrijf wil je niet werken namelijk. 


Last things first


Een goed en efficiënt cv zorgt ervoor dat de belangrijkste punten in het oog springen. Heb je net een mooie studie afgerond en verder nog niet veel werkervaring zet dan je opleiding prominent op de eerste pagina. Heb je al 20 jaar werkervaring dan is dat belangrijker dan die studie bedrijfskunde uit 1994, dus verschuift de volgorde. En voor iedereen geldt: begin met de meest recente ervaring eerst. Als ik een cv open en bovenaan een jaartal zie staan waarin je nog mocht roken in het vliegtuig dan begin je verkeerd.


Samengevat


De rode draad van bovenstaande punten is dat je in het oog laat springen waar het echt om draait. En wat dat is bepaal jij zelf en stem je af op de functie waar je op solliciteert. Geef vorm aan de opmaak, volgorde en inhoud zodat de lezer een goede eerste indruk krijgt. 

644 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven