Zoeken

Drie tips voor je sollicitatiegesprek die een gunfactor creëren.


De gunfactor is stiekem heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Zolang mensen nog selecteren en niet de algoritmes, speelt dit een grotere rol dan men vaak wil toegeven.


Naast dat ze zoeken naar een geschikte werknemer willen ze ook iemand met wie ze tien minuten bij het koffiezetapparaat kunnen ouwehoeren over hoe slecht de koffie smaakt.


Zorg dus dat ze in jou dat potentiële klankbord zien. De volgende tips gaan daarbij helpen.


Gaan we..


Nummer 1: Je baas is een eikel, maar zeg dat niet.

Oke, zo direct zijn mensen vaak ook weer niet. Alleen als je ze vraagt waarom ze solliciteren op deze functie en weg willen bij hun huidige baan, krijg je te vaak negatieve antwoorden.


Wees optimistisch, enthousiast en positief. Ook al heb je nog zo’n pleurishekel aan je huidige baan, ga niet zeggen dat je het saai vindt. Word niet negatief. Dat beklijft namelijk. Mensen willen geïnspireerd raken en zoeken heel vaak enthousiasme en energie in nieuwe werknemers. Zwartkijkers hebben ze al genoeg in hun team.

Probeer je te focussen op de pluspunten die de nieuwe baan brengt en benoem die. Gebruik je enthousiasme hiervoor. Geef aan dat je huidige baan ook erg leuk is, maar dat deze baan je leuker lijkt of beter past bij jou en omkleed dat met redenen.

Nummer 2: Maak je eigen checklist met pluspunten.

Bereid een mini pitch voor met de hoogtepunten die jij wilt uitlichten. Vaak wordt je gevraagd om iets over jezelf te vertellen of waarom ze voor jou moeten kiezen. Zelfs als ze het niet vragen is het handig om een pitch voor te bereiden. Het zorgt er namelijk voor dat je een lijstje hebt met zaken jij graag wil benoemen. Het risico dat je het on the spot vergeet is anders te groot.


Laatst voerde ik een sollicitatiegesprek waarbij de sollicitant helemaal niet vertelde dat ze ook een opleiding aan het volgen was die relevant was voor de functie waar ze op solliciteerde. Dat kwam pas later boven tafel in het nagesprek. Gelukkig voor haar was ze al geschikt bevonden en was het voor de commissie alleen maar een bevestiging dat ze de goede keus hadden gemaakt.

Zet dus alles dat noemenswaardig is op een rijtje en maak daar een kort maar krachtig verhaal van. Leuke mix van persoonlijke en zakelijke dingen, met een grapje tussendoor zodat het niet op opscheppen begint te lijken.
Ik kan je niet leren om grappig te zijn. Sommige mensen vinden mij namelijk ook helemaal niet grappig, maar goed, sommige mensen ontkennen ook de maanlanding.


Het voordeel is wel dat in een formele setting zoals een sollicitatiegesprek een luchtige opmerking over een huisdier, kinderen of hobby al vrij snel als grappig overkomt. Doe er je voordeel mee.

Nummer 3: Flirt met de camera.

Deze tip is specifiek voor het online solliciteren. Probeer in de camera te kijken. Niet de hele tijd als een bezetene, maar af en toe. Laat de gesprekspartner zien dat jij hen ziet. Lach eens leuk in de camera. Stuur wat digitale warmte via je WiFI.

Het voelt misschien wat onnatuurlijk, maar ik zie te vaak dat mensen net doen alsof het een telefoongesprek is. Terwijl iedereen jou ziet als je praat. Wanneer iemand stoïcijns naar zijn bureau of naar buiten kijkt komt dat ongeïnteresseerd over.

Het menselijk brein is nog geprogrammeerd op het pre-corona tijdperk. Probeer dus oogcontact te zoeken ook al voelt het alsof je aan het flirten bent met je computer. Wie weet als de computers ooit de wereld overnemen belonen ze je er wel voor.


Veel succes.

571 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven