Zoeken

4 tips voor een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprekken zijn niemands hobby. Je weet niet precies wat ze gaan vragen en je weet dat je beoordeeld wordt. Het beste wat je kan doen, en feitelijk ook het enige, is je goed voorbereiden. Naast de functie specifieke eisen komt er altijd een algemeen gedeelte aan bod in het gesprek. Dit gedeelte tackelt onder andere je motivatie en een aantal competenties. Maar bovenal schetst het een beeld van jou als persoon.  Hieronder geef ik een aantal tips die helpen om een zo positief mogelijk beeld te schetsen. 

Research je gesprekspartners

Misschien is dit persoonlijk, maar ik vind het altijd heel leuk als iemand oprecht interesse in mij toont. Ik pleit niet voor totale willekeurige vragen om maar te laten zien dat je geïnteresseerd bent. Je wilt hier je interesse demonstreren door een vraag te stellen over iets wat je zelf al gevonden hebt. “Ik zag dat je hiervoor bij de politie hebt gewerkt. Hoe heb jij de transitie naar deze organisatie ervaren?” Mag best een beetje persoonlijk naar mijn smaak.  Onderzoek doen naar gesprekspartners is vrij eenvoudig, maar wordt erg vaak vergeten. Ik zou beginnen met Linkedin voor het zakelijke gedeelte en dan Google voor eventuele hobby’s en bijzonderheden. Mocht er diep van binnen een digitaal stalker in je schuilen dan kan je ook nog een zoekslag op Facebook of Instagram wagen. Weet dat je je dan op glad ijs begeeft. Zo heb ik ooit tijdens een sollicitatiegesprek de recruiter gefeliciteerd met haar 30ste verjaardag omdat ik de licht genante foto’s op Facebook had gezien. Zij schrok dat dit openbaar was en werd een beetje ongemakkelijk. Ik ben niet aangenomen. Je wilt dus voor het laaghangende fruit gaan. Een eenvoudige zoekslag op Google geeft je dat. Staat daar dat iemand een fanatiek tennisser is, dan is dat bruikbare informatie. Staat op pagina vijf van Google dat iemand op een blauwe maandag trompet heeft gespeeld bij de lokale fanfare, zou ik dat niet gebruiken. 

En Linkedin is een must. Je wilt weten waar iemand heeft gewerkt en als wat. Zo voorkom je ook dat je in je enthousiasme aangeeft graag voor de overheid te willen werken omdat je mensen bij de bank maar zakkenvullers vindt – niet wetende dat je nieuwe baas hiervoor  accountmanager was bij de ING. 

Bedenk een pitch

Kun je iets over jezelf vertellen? Deze vraag kan je niet fout beantwoorden zou je zeggen. Mee eens, maar je kan hem wel goed beantwoorden. Helaas zie ik nog regelmatig mensen die verrast worden door deze vraag en ter plekke een verhaal moeten bedenken. Zonde, want dit is een uitgelezen kans om een beeld van jezelf te schetsen zoals jij wilt overkomen. Neem de tijd. Je hoeft geen pitch van vijf minuten te geven, maar als je na tien seconden klaar bent lijkt het net alsof je jezelf eigenlijk niet zo interessant vindt. Ik adviseer om te beginnen met prive, overvloeien in zakelijk en afsluiten met je motivatie voor deze baan.   Jij als persoon bent gelukkig meer dan alleen je werkervaring. Waar woon je? Heb je een partner en wat doet hij of zij? Kinderen, huisdieren of ongedierte? Noemenswaardige hobby’s? Houd je van sporten en zo ja welke? Laat zien wie je bent en waar je ‘s morgens je bed voor uit komt (of ‘s nachts als je kinderen hebt of een overactieve kat). Houd er wel rekening mee dat alles wat je hier benoemt ook bevraagd kan worden. Is lezen een grote hobby van je, maar kan je je niet meer herinneren wat je laatst gelezen boek was? Zeg het dan maar niet. 

Geef hierna een korte samenvatting van wat je gedaan hebt qua werk. Dit is een kans om je cv toe te lichten. Benoem dus bijvoorbeeld waarom je bepaalde stappen hebt gemaakt. Geef aan welke groei je hebt doormaakt.

Sluit af met je motivatie. Geef duidelijk aan waarom je gesolliciteerd hebt op deze functie. Hiervoor kan je je motivatie gebruiken die je benoemd hebt in je motivatiebrief. Probeer minimaal één minuut aan het woord te zijn en niet langer dan drie. 

Vermijd de ambitie-valkuil

Waar zie je jezelf over vijf jaar klinkt als een onschuldige vraag. Idealiter geef je hier gewoon eerlijk antwoord. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Ik heb te vaak gezien dat mensen werden afgerekend op hun antwoord. Solliciteer je op een traineeship dan wordt er van je verwacht ambitieus te zijn. Solliciteer je op een uitvoerende functie dan willen ze liever iemand die de komende jaren blijft zitten op deze plek. Tel daarbij op dat de bedrijfscultuur en het referentiekader van de interviewer ook nog een factor zijn en je krijgt een vraag met veel valkuilen.  Weet je niet zeker hoe bovenstaande factoren voor jou uitpakken dan adviseer ik hier een veilige formule te hanteren waarmee je eigenlijk niet de fout in kan gaan.  Geef aan dat je voldoende uitdaging ziet in de functie waar je op solliciteert en dat je de komende jaren je best gaat doen om de werkzaamheden te beheersen. Laat je niet verleiden om uitspraken te doen over termijnen, want dat weet je simpelweg niet. Mocht de interviewer hardnekkig doorvragen naar de toekomst, dan kan je prima aangeven waar je ambitie ligt, maar kleed het altijd in door te zeggen dat je focus ligt op deze functie en daarna pas verder te kijken. 

Het ideale antwoord bezit de perfecte mix van bescheidenheid, leergierigheid en ambitie. 

Demonstreer zelfkritisch vermogen

Positief geformuleerd klinkt het: “Wat zijn je ontwikkelpunten?” Minder positief: “Wat zijn je zwakke punten?” Een lastige vraag die vaak terugkomt in sollicitatiegesprekken. Wat men hier verkapt vraagt is hoe zelfkritisch je bent. En misschien stiekem ook hoe creatief en slim je hier antwoordt. Geef hier dus een eerlijk antwoord zonder direct je glazen in te gooien. En dat laatste doe je door een oplossing aan te reiken.  Ga niet je sterke punt ombuigen in je zwakke punt. Perfectionisme is in de kern geen zwak punt en daar tuint niemand in. Laat zien dat je je bewust bent van je valkuil en geef aan welke maatregelen je hebt bedacht om hier mee om te gaan. Dan demonstreer je dat je in staat bent tot zelfontwikkeling. Eén van de belangrijkste skills van de 21e eeuw.  Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is misschien iets te veel, maar 20% komt aardig in de buurt. En dat is niet vreemd, want een goede voorbereiding wordt geassocieerd met professionaliteit en een sterke motivatie.

Met bovenstaande tips geef jezelf deze relatief makkelijk te verkrijgen voorsprong. 

388 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven